Właśnie rozpoczynam swoją przygodę z seminarium, mam nadzieję, że udaną. Będę wdzięczna za jakieś przykłady prac magisterskich z ciekawymi tematami. Interesują mnie przede wszystkim zagadnienia takie jak multimedia, m-learning, e-learning.
Sprawdzałam, jak wyglądają modelowe prace magisterskie, przykłady znalazłam w Internecie, ale nie ma jednego wyznacznika, według którego są zbudowane. Chcę porównać kilka prac, aby zapoznać się z ich strukturą, bibliografią i stylem pisania. Jak ktoś ma jakieś wzorce albo informacje na ten temat, chętnie zobaczę. Struktura, niby prosta rzecz, a jednak spędza mi sen z powiek. Ile rozdziałów powinna mieć dobra praca i czy są w ogóle jakieś wymogi dotyczące ilości rozdziałów? Wiadomo, że jedna praca będzie obszerniejsza inna bardzo zwięzła, ale bez przerwy słyszy się, że dobra praca powinna mieć określoną ilość stron. Jak to w końcu jest?
Zastanawiam się też, czy lepiej zacząć od ustaleń teoretycznych, czy może potraktować sprawę nieszablonowo i wyjść od wyników przeprowadzonych badań. Prowadziłam ankietę na temat wpływu lekcji wychowania fizycznego na poprawną postawę uczniów. Z jednej strony nie chcę narażać się na zarzuty niedbałości, ale streszczanie teorii w moim przypadku niczemu nie służy. Ostateczny układ pewnie zależy od promotora, ale wolałbym się zorientować, jak to wyglądało u Was. Trochę łatwiej jest ze sprawami edytorskimi. Na seminarium dostaliśmy dokładne wytyczne odnośnie do wielkości czcionki tekstu głównego, nagłówków, wyglądu strony tytułowej itd. Przynajmniej z tym nie będzie problemu, choć pewnie drobne potknięcia się zdarzą. Już słyszałam o jakiś spójnikach wiszących, o których nie mam pojęcia.
Kolejną kwestią jest to, jak najlepiej zbudować bibliografię i według jakich kryteriów ją podzielić. Słyszałam, że tradycyjny podział to ten na literaturę przedmiotu i podmiotu, ale widziałam przykład pracy magisterskiej, gdzie była inna konfiguracja. Książek nie będzie może jakoś bardzo dużo, ale układ, o którym wspomniałam, wydaje mi się jakiś nieprzejrzysty. Co myślicie na ten temat?
À propos książek, jest w ogóle jakaś ich minimalna ilość, którą trzeba umieścić w bibliografii i przypisach? Słyszałem, że 15-20 pozycji, ale nie mam pewności. Na szczęście literaturę mam już zgromadzoną i skserowane odpowiednie rozdziały. Nie mam też problemu z dostępem do literatury omawiającej to zagadnienie, ale taki mam temat.
Z góry dzięki za wszystkie informacje i porady. Nie chcę zostawiać tego na ostatnią chwilę, dlatego zależy mi, aby już powoli zacząć pisać.
|